Close
Rečica ob Savinji 74, 3332 Rečica ob Savinji

Pridiga – cvetna nedelja

Pridiga – cvetna nedelja

Pridiga za cvetno nedeljo, 5. 4. 2020

PRIDI IN POGLEJ – v množici

Nekje sem zadnjič prebral, da je tale ‘korona’ kot Jezus – kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi. In posledica tega je nenavadno obhajanje cvetne nedelje. 🙂 Cvetna nedelja je bogata s svojimi simboli (več o tem lahko preberete v nagovoru škofa Turnška). Je pa gotovo eden osrednjih dogodkov naše vere. Kaj pravite, kateri stavek iz Svetega pisma oz. beril današnje nedelje bi lahko izbrali za osrednji stavek današnjega praznika?

Menim, da kakšnega od vzklikov množice, ki je Jezusa pozdravljala. »Hozana na višavah« ali morda »blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu«. Te besede je vzklikala vesela množica, ko je videla Jezusa prihajati v mesto za praznik. In vse se je zgodilo po natančnih navodilih prerokov iz davnine. Ljudje, ki so bili podkovani v judovski veri in so poznali starozavezne prerokbe o mesiju (maziljencu, odrešeniku), so tisti dan videli izpolnitev prerokb. In to je bil velik razlog za njihovo veselje. In kako pomenljivo je, da smo te vzklike veselja vzeli za svoje in jih ponavljamo pri vsaki sveti maši, nekaj trenutkov preden nas pod podobo kruha in vina obišče Gospod.

Svet, svet, svet si ti, Gospod, Bog vsega stvarstva.
Polna so nebesa in zemlja tvoje slave.
Hozana na višavah!
Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu!
Hozana na višavah!

(Po svoje sem včasih kar vesel, da teh besed pri nas ne pojemo pogosto, saj se s sodobnimi pesmimi ali pa tudi kakšno iz starega repertoarja te besede kar nekam ‘čudežno’ izgubijo. Pa so vendarle tako ključne … izražajo veselje, nakazujejo, kaj se bo zgodilo in so vzete iz Svetega pisma. Tega pa razni sodobni poizkusi žal ne morejo bolje ubesediti kot razodeta Božja beseda sama.)

Ob vsakem od današnjih beril ali simbolov bi se lahko ustavili in izrekli še mnogo besed. A pustimo, naj nas besede in simboli sami nagovarjajo. Vzemite si v tem tednu še kakšen trenutek časa več za molitev in premišljevanje. Skušajte obuditi v spomin današnji dogodek. Prisluhnite, kaj vam od vsega prebranega po dnevu ali dveh še vedno ostaja v spominu.

In ne pozabite na pomen veselih vzklikov množice – Gospod prihaja! On je tu, kadar smo zbrani v njegovem imenu – morda sicer ne v istem prostoru, zagotovo pa istočasno in ob istem dogodku. In kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, je on sredi med nami. Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu!

Svetopisemski odlomki:

1. berilo: Iz 50, 4-7Ezk 37, 12-14
psalm: Ps 22,8-9. 17-20. 23-24
2. berilo: Flp 2,6-11
evangelij: Mt 21, 1-11 (blagoslov zelenja)
Mt 26,14-75; 27,1 66 (maša – pasijon)