Close
Rečica ob Savinji 74, 3332 Rečica ob Savinji

Pridiga – 7. velikonočna nedelja

Pridiga – 7. velikonočna nedelja

Pridiga za 7. velikonočno nedeljo, 24. 5. 2020

Trenutno se Cerkev nahaja v času med Jezusovim vnebohodom in binkoštnim praznikom. V tem času so se apostoli precej zadrževali skupaj in z ženami ter drugimi učenci vztrajali v molitvi vse dokler ni prišel Sveti Duh. Jezus je v času svojega življenja prosil Očeta za svoje učence, da bi bili eno. In prav to je delo Svetega Duha. On je tisti, ki nas združuje in vodi. Delo Svetega Duha je, da nas zbira ob oltarju, delo Svetega Duha je, da nas bira po domovih k molitvi, delo Svetega Duha je, ko ob Svetem pismu iščemo odgovore na življenjska vprašanja …

V tem tednu ima vsak od nas nalogo, da vsak dan – prav vsak dan – prosi Gospoda, naj pošlje svojega Duha nad nas. Naj moč Svetega Duha napolni naša srca, naj se razlije kot dež po naših župnijah.

In zakaj je to potrebno? Zakaj nam to zveni morda nekoliko čudno in tega nismo vajeni? Nek profesor teologije je dejal, da so v naši veri tri glavne skrivnosti: skrivnost o Bogu – kdo je naš Bog. Druga je skrivnost Boga med nami (skrivnost učlovečenja) – o Jezusu, ki je postal človek. Tretja pa skrivnost Boga v nas – o Svetem Duhu, ki nas vodi, daje moč … In roko na srce: Jezus in njegovo življenje nam je navadno še najbližje, nato so na vrsti predstave o Bogu Očetu. O Svetem Duhu pa nekako vemo najmanj. In to je posledica tega, da v svojem življenju Cerkev že lep čas ni dajala poudarka na Svetem Duhu. Naredili smo krasno strukturo z vsemi možnimi predpisi in navadami, da življenje Cerkve postane nekaj okostenelega in morda ne preveč privlačnega. A Sveti Duh deluje drugače. Že njegovo ime pove, da gre za nekaj dinamičnega, vedno nekaj novega in ustvarjalnega.

Veste, kako lepo je gledati Svetega Duha na delu! Kako lepo je biti del njegovih ustvarjalnih načrtov! V Cerkvi vedno znova zbuja različne darove v ljudeh, da preko njih odgovarja na potrebe Kristusove Cerkve. In ti darovi so zelo raznovrstni. Nekateri so namenjeni za življenje cerkvene skupnosti. Spet drugi darovi so darovi oznanjevanja. Sveti Duh je tista sila, ki daje moč v preizkušnjah, ki v dvomih prinese občutek prave smeri. Je tisti, ki daje spoznanje o Bogu, o življenju, ki daje prave besede na jezik, ko jih najbolj potrebujemo.

Kakšne velike spremembe je naredil v življenju apostolov, lahko beremo v Apostolskih delih. In prav takšne spremembe dela v Cerkvi danes. Apostoli so pogumno govorili o Jezusu in to z besedami, ki so ganile množice judov, da so želeli postati Jezusovi učenci. Prosimo Gospoda da pošlje Svetega Duha tudi nam, da bodo naše besede oznanjevanja tako močne in učinkovite, kot so bile besede apostolov. Oznanjevanje apostolov so spremljala mnoga znamenja, mali in veliki čudeži. Prosimo Gospoda, naj razžari moč Svetega Duha v nas, da bi tudi po naših rokah lahko delal znamenja svoje moči in ljubezni. Učenci so se dali Gospodu povsem na razpolago, da jih je lahko vodil in uporabil kot tesar svoje orodje. Prosimo Gospoda, da pošlje svojega Duha, da bi mu tudi mi tako velikodušno dali na voljo svoje življenje, da bi po naših rokah lahko izvrševal svoja velika dela v svetu.

Razumete, o čem govorim? Tudi če ne razumete in se vam zdi govor o Svetem Duhu nekaj nenavadnega in povsem razumljivega, nič ne skrbite. Velika skrivnost je, kako Sveti Duh deluje v nas. To je ena od treh velikih skrivnosti, nič čudnega, če tega ne dojamemo tako močno. Kar pa lahko naredimo pa je, da molimo kot apostoli in prosimo, naj Gospod pošlje svojega Duha. Tudi če ne razumemo, kaj bo počel in kako in kakšni so njegovi načrti. Tudi apostolom se ni sanjalo, kaj bo sledilo. Bili pa so zvesti v molitvi in vztrajali v prošnji. Vztrajajmo tudi mi.

Pridi, Sveti Duh, napolni naša srca z ognjem svoje ljubezni. Gospod, pošlji svojega Duha in prenovi obličje zemlje! Amen.

Svetopisemski odlomki:

1. berilo: Apd 1, 12-14
psalm: Ps 7,1.4.7-8
2. berilo: 1 Pt 4, 13-16
evangelij: Jn 17, 1-11