Close
Rečica ob Savinji 74, 3332 Rečica ob Savinji

Pridiga – 1. adventna nedelja

Pridiga – 1. adventna nedelja

Pridi, Gospod Jezus.

Pridiga za 1. adventno nedeljo, 29. 11. 2020

Kako bi človek na kratko razložil, kaj je sporočilo časa, v katerega smo vstopili? Z eno besedo bi ga opisala beseda »pričakovanje«. Vsi z žalostjo opažamo, da je dnevne svetlobe vse manj. Mnogi vstajajo, ko je še tema in se po temi vračajo domov. Boga pa lahko zahvalimo, da ne živimo še severneje, kjer je dneva še manj kot pri nas. Potem je tu še nizka oblačnost in megla, ki samo še prispevata k neprijetnemu vzdušju v tem koncu leta … in da ne omenjamo še poročil po televiziji. Ali se vam ne zdi, da je vsemu temu skupno neko pričakovanje, neko notranje hrepenenje po drugačnosti? V tem času se že pojavlja t.i. ‘vonj po božiču’, ki je v tem času gotovo ena svetla točka upanja. Pojavljajo se že božične pesmi (na radiu, ne v cerkvi), pojavlja je praznična dekoracija … vse nekako vodi k božiču, ki je v tem času ena velika svetla točka našega pričakovanja.

Slaba novica pri vsem skupaj pa je, da če se ne bomo na božič pripravili, ampak samo pasivno čakali, da bo božič rešil vse naše meglene težave, potem se konec decembra pravzaprav za nas ne bo dosti spremenilo. Dan se bo začel daljšati, božične pesmi bodo povsod v razmahu in megla mogoče izgine (ali ne), v srcu pa bo ostalo staro, nič kaj praznično vzdušje …

Advent je čas aktivnega pričakovanja. K temu nas danes spodbuja evangelij. Gospod odide in služabnikom zaupa vsakemu svojo nalogo. Vsi vedo, da gospodar pride nazaj, nihče pa ne ve, kdaj se vrne. Aktivno pričakovanje od človeka zahteva, da dela tako, kot da se bo gospodar vrnil že danes, ali morda čez eno uro. To pomeni, da bo vsak dal vse od sebe, svoje delo opravil kar najbolj more. In ko se gospodar vrne, bo našel čudovito stanje. Si zamišljate, kakšno bi bilo naše življenje, če bi vsak dan živeli v zavesti, da jutrišnjega več ne bo? Bi pustili nepomembnim stvarem, da zaposlujejo naše misli? Bi ustili nepomembnim drobnarijam, da krhajo naše odnose? In tako dalje. V zavesti, da je vstali Gospod vrne vsak trenutek so čisto zares živeli prvi kristjani v Jeruzalemu. Celo prodali so vse, kar so imeli in razdali revežem, potem pa je moral Pavel na misijonskih potovanjih zbirati darove za Cerkev v Jeruzalemu. Tako zares so vzeli Jezusove besede. Morda čisto preveč dobesedno. A nekaj podobnega bi se v adventnem času moralo zgoditi v našem duhovnem življenju. Zelo zares bi morali vzeti čas priprave na Gospodov prihod. Res je, ne vemo, kdaj pride. Vemo pa, da pride zagotovo.

Lahko bi celo rekli, da vemo tudi, da Gospod prihaja k nam iz dneva v dan. Saj prav vsak dan želi vstopiti v naše življenje. Če ga aktivno ne pričakujemo, ne bomo opazili, da je bil tisti sončni žarek pravzaprav darilo, s katerim mi je Gospod želel pokazati, da me ima rad. Če ne bomo pozorni, bomo zgolj uživali v soncu, ne bomo pa opazili, da nas je želel obiskati Gospod. »Pazite in čujte, ker ne veste, kdaj pride čas.«

Ima pa advent še eno pomembno vsebino in sicer hrepenenje. Zadnji stavek Svetega pisma to hrepenenje izraža z vzklikom: »Pridi, Gospod Jezus!« V molitvi Oče naš kličemo »Pridi, tvoje kraljestvo.« To so vzkliki, s katerimi prosimo Gospoda, naj pride v našo temo, naj prinese luč. Prosimo in hrepenimo po tem, da Bog uniči zlo in posledice greha, za katerimi trpimo mi in svet. In tudi v našem življenju so stvari in mračni kotički, ki kličejo po odrešenju: »Pridi, Gospod Jezus.« Zato je adventni čas čas aktivnega pričakovanja Gospoda in sicer na način, da se trudimo in omogočati Gospodu, da lahko pride k nam. Zato se v tem času bolj trudimo preživljati čas v družbi z Gospodom (v molitvi, ob Svetem pismu …). Zato se trudimo k malim in velikim dobrim delom. Te ‘vaje’ so izraz našega aktivnega pričakovanja Gospoda. Imajo pa tudi dobre učinke – v naša življenja prinašajo vedno več luči … kot na adventnem vencu.

V letošnjem adventnem času bi želel vsem, da v globini svojega srca močno začutimo hrepenenje po Gospodu, da bi z vsem svojim bitjem klicali »Pridi, Gospod Jezus!« In da bi to čakanje bilo čim bolj aktivno. Blagoslovljen adventni čas!