Close
Rečica ob Savinji 74, 3332 Rečica ob Savinji

Pridiga – 3. adventna nedelja

Pridiga – 3. adventna nedelja

Leto Gospodove milosti

Pridiga za 3. adventno nedeljo, 13. 12. 2020

Tretja adventna nedelja je znana po prvi besede današnjega vstopnega speva: Gaudete! To je latinski velelnik, ki kliče: »Veselite se!« Podobnih vzklikov je danes polno v berilih, ki jih poslušamo pri svetih mašah. Izaija kliče: »Silno se veselim v Gospodu, moja duše se raduje v mojem Bogu.« Prav tako apostol Pavel: »Bratje in sestre, vedno se veselite.« Tudi Marijina hvalnica, ki jo slišimo po prvem berilu, je izraz veselja: »Moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku.« V evangeliju pa je veselje v tem, da so se v Jezusu izpolnile stare preroške napovedi in Bog sam stoji med nami.

Kaj so vaše prve asociacije, ko zaslišite besedo veselje? Kaj so stvari, ki me osrečujejo? Mnogi ljudje mesecu decembru rečejo ‘veseli december’, saj imajo v mislih mnoga praznovanja in male radosti, ki človeka za nekaj trenutkov vzamejo iz vsakdanjega življenja v veselo stanje (ki sicer hitro mine). Verni ljudje v mesecu decembru vidimo čas priprave na božič, kjer ni v ospredju veseljačenje in razni ‘veseli’ vzkliki v stilu »Noooooo pa nazdraaavje.« Bistvo veselja, o katerem govorijo današnja berila, se ne skriva v občasnih pobegih iz vsakdanje praznine v veselo rajanje. Bistvo veselja je pri Gospodu, je v tem, da je on z nami, je v njegovih velikih delih, ki jih je storil in jih počne tudi v mojem življenju. To veselje ostane tudi v času karantene, prepovedi zbiranja itd. In če v srcu ni pravega veselja, tudi zunanje veselo rajanje ne bo napolnilo naše praznine.

Evangelij (dobesedno veselo oznanilo) je v tem, da Bog človeka ni pustil v objemu greha in v težavah, ki si jih je nakopal, ampak je sam osebno prišel med nas, da bi rešil človeštvo. Tako pove Janez farizejem, da on sam stoji sredi med nami. In Izaija na to doda v čem je veselo oznanilo za padlo človeštvo: da bo Bog oznanil blago vest ubogim, da bo povezal strte v srcu, prinesel jetnikom prostost in oznanil leto Božje milosti.

Smo v dvanajstem mesecu leta in obstaja nevarnost, da se bo leto prelilo v novo leto, ne da bi se dobro zavedali, kakšno leto je za nami. Pustimo za trenutek ob strani prvo asociacijo letošnjega leta (covid zadeve) in raje poglejmo, da je bilo tudi to leto dobesedno leto Božje milosti. Kje sem v letošnjem letu doživel Božjo bližino? Kaj je Bog storil v mojem življenju v letošnjem letu? Zaradi katerih stvari v mojem življenju želim letos hvaliti Gospoda? Kje mi je Bog letos pomagal, ko si sam nisem mogel? Kdaj in kako je obvezal moje srce, ko je bilo strto? Od česa me je v tem letu osvobodil/osvobajal? Dobro poglejmo to leto in videli bomo, da je bil on sam sredi med nami in da je bilo tudi to leto res leto Božje milosti, ne glede na to, kaj se dogaja po celem svetu.

Bil sem priča mnogim veselim zgodbam Božje milosti in to prinaša veliko veselje v moje srce. In hudo mi je za tiste, ki Boga (še) ne poznajo od blizu. Želel bi si, da vsi ljudje spoznajo, kako velik je Bog in kakšne čudovite stvari dela v življenju, če mu odpremo srce. In prav mi kristjani smo tisti, ki moramo ljudem, ki Boga ne poznajo od blizu, povedati kakšen je naš Bog in kaj lahko naredi tudi v tvojem življenju. In mogoče je čas, ko so zunanja praznovanja omejena, idealen za to, da kristjani temu svetu povemo, kje smo našli vir globljega veselja.