Close
Rečica ob Savinji 74, 3332 Rečica ob Savinji

Pridiga – 4. nedelja med letom

Permanentno učenje

Pridiga za 4. nedeljo med letom, 31. 1. 2021

Pomislite, kaj je naslednji korak po tem, ko človek zasliši skrivnosten, nenavaden Božji glas? Kaj je naslednji korak, ko nekdo zasliši povabilo: »Hodi za menoj?« Najpreprostejši odgovor bi bil, da gre na pot. To že. Kaj pa se dogaja na pot? Hja, na tem mestu se pravzaprav začnejo dogajati zanimive stvari.

Ljudem, ki so doživeli Božji dotik in vabilo, da bi šli za njim in mu sledili, navadno rečemo učenci. Zaslišijo vabilo in nato želijo izvedeti o tem skrivnostnem glasu še kaj več. Poklic je samo nek nujen, a kratek trenutek v življenju vernika. Takoj za odgovorom na klic se začne raziskovanje, šola, učenje … Tako je bilo tudi pri Jezusovi dvanajsterici, pa tudi pri ostalih učencih. Nekaj jih je privabilo, da so prišli k Jezusu, nato pa poslušali, gledali, strmeli, se čudili in to jih je počasi oblikovalo. To je drugi pomemben korak na poti za Jezusom – prisluhniti in se učiti.

V evangeliju bomo večkrat zasledili, da Jezus trešči ob nerazumevanje pismoukov in farizejev. Ti dve skupini vernikov je tudi prineslo v Jezusovo bližino. So ga sicer poslušali, vendar mu pravzaprav nikoli niso zares prisluhnili. Živeli so v svojih predstavah o Bogu in počivali na svojem ‘bogatem’ znanju o Mojzesovi postavi in preroških spisih. Tako so bili bogati svojega znanja, da ni bilo več kaj dodati. Tako ‘pameten’ človek pač ne more postati učenec. Tudi zato jih evangelij velikokrat slika kot negativne like, ki jih ni vredno posnemati.

Markov evangelij, ki ga bomo letos prebirali, nas bo ves čas vabil, da bi postali Jezusovi učenci. Da, učenci – tisti, ki so se pripravljeni učiti, biti odprti za nova spoznanja o Bogu, življenju … in nato vse to znanje uporabiti v svojem vsakdanjem življenju. A do tega koraka še pridemo. Danes poudarimo pomen učenja.

Jezusovi prvi učenci (študenti) so se njegovim besedam čudili. Opazili so, da je Jezusovo učenje drugačno kot učenje pismoukov. Evangelij mu tako zanimivo reče, da je bilo to neko učenje z oblastjo … karkoli že to pomeni. Vsekakor je bilo njegovo učenje drugačno od drugih učiteljev. Če je kdo prehodil pot od raznih sodobnih duhovnosti do Jezusa, ve, o čem govorimo. Jezusovo učenje je drugačno od drugih učiteljev. Drugi učitelji bodo rekli, da so njihovi nauki resnica. Jezus pravi, da je on sam resnica. Drugi učitelji bodo govorili o poti, ki jo morajo prehoditi njihovi učenci, če bodo hoteli do notranjega miru, sreče ali kakor koli že to imenujemo. Jezus pravi, da je on sam pot k Bogu Očetu – da preko njega pridemo do Boga. Drugi učitelji bodo povedali, kaj vse je treba storiti, da bo naše življenje polno. Jezus pravi, da je on sam življenje, kar pomeni, da je treba le priti k njemu in sprejeti njegov dar.

Za povrh vsega tega pa so Jezusove besede imele neverjetno moč – ljudje so se spreminjali notranje in zunanje – dogajala so se (in se še) mnoga telesna ozdravljenja. Dogajale so se (in se še) mnoge notranje osvoboditve iz primeža zla, neodpuščanja, ran preteklosti, mučenja in obsedenosti demonskih sil … Vse to se je dogajalo ob Jezusovih besedah. To so bili vidni in čutni učinki, da je Jezusova beseda močna in drugačna od besed drugih učiteljev. Ta beseda osvobaja in prinaša v človekovo življenje novo svežino.

In kaj bi si želel v tem posebnem času, ko skoraj nič ni tako, kot je bilo. Želim si, da bi nas ta čas spodbudil k temu, da pravzaprav nismo tako zelo pametni, kot se nam je morda zdelo. Da se o Bogu in življenju pravzaprav moramo naučiti še veliko novega. Rad bi, da bi dojeli, da Jezusov učenec enkrat postaneš, a na tem svetu nikoli ne doštudiraš do konca, nikoli ne končaš šolanja. Jezusova šola traja do konca življenja. Velika nevarnost preži na vsakega Jezusovega sledilca, da na kakšnem področju predčasno zaključi šolanje … tako kot npr. pismouki. Bili so pametni, a nedojemljivi za nove lekcije o veri, Bogu, življenju.

V Jezusovo šolo stopimo zelo preprosto. Odprimo kakšnega od evangelijev. Prisluhnimo kakšnemu odlomku iz njegovega življenja. Poslušajmo njegove besede z odprtim srcem in razumom. Razmislimo, kaj te besede sporočajo za moje življenje. Morda se bodo njegove besede ‘kregale’ z mojim načinom razmišljanja in življenja. Nič zato. Poslušajmo dalje. Opazujmo, kakšen učinek imajo njegove besede … kaj se dogaja v moji notranjosti, ko sem v stiku s to besedo. Opazujmo, kaj se zgodi, če njegove besede skušamo posnemati in spraviti v dejanja. Morda bomo ob učinkih njegovih besed tudi mi ostrmeli in se spraševali: »Kaj je to? Nov nauk z oblastjo?« In glas o Jezusu se bo razširil tudi po naši okolici.

Želim vam odprto srce in glavo za nova spoznanja v novem tednu Jezusove šole življenja.